11 de juny 2021

GERMANOR

 ÒC 137

Tenim a mans ja fa alguns dies el  N°137 de ÓC -número d'estiu-, on presentem a Robert Pastor amb poemes extractes de dues de les seves obres:

«Mai no tornaràs a Ítaca , Ulisses », Edicions del Diari d'Andorra (1994)
i
«Entre l'aigua i la pedra»,  Edicions del Diari d'Andorra (2000)

Robert Pastor (València, 1945) ha deixat enrere una llarga carrera de periodista, al País Basc (1967-1990), a Barcelona (en­tre 1990 i 1993, de manera intermitent), a Lleida (1990-1993) i finalment a An­dorra (a comptar d’octubre 1993), suc­cessivament com a cap de redacció i subdirector del Diari d’Andorra i com a director de 7Dies. Durant l’etapa basca, a més de mantenir sempre col·laboracions amb mitjans catalans (va ser el primer corresponsal de l’Avui al País Basc), va veure publicats més d’una vintena de lli­bres en espanyol, la majoria col·leccions d’entrevistes o cròniques de gran format, però també alguns de creació com ara la novel·la històrica Ynessa de Gaxen y otras 5 brujas (1978); Trebiño en Álava (premi Ciudad de Vitoria d’assaig 1983); Cuen­tos (1984) (relats breus); un breu poemari, Si existe, Ulises, Ítaca (1990) (segon premi del certamen de poesia Villa de Pasaia). A Andorra ha continuat l’activitat com a es­criptor amb els poemaris Mai no tornaràs a Ítaca, Ulisses (1994) (accèssit al Premi Grandalla de poesia) i Entre l’aigua i la pedra (2000), ambdós publicats per Edi­cions del Diari d’Andorra. Els van seguir Aquí les penjaven, assaig (premi Principat d’Andorra d’investigació històrica 2003) i la col·lecció de relats Perdut i altres històries de les Valls (2016) amb l’editorial Anem. La darrera publicació ha estat la novel·la històrica “Ossos i cendres” (Editorial Límits, abril de 2019).

En aquest GERMANOR 137 també van inclosos 3 Paperots meus entre el 14  penjats en aquest blog on porten el N° 1, el N°3 i el N°10.

SUMARI del N° 137

Convidat
Elías Caurey: Poèmas guaranís

Omenatge
Pas tan simple: Jean-Luc Pouliquen
Sergi Bec, l'amor la poësia: Joan Claudi Forêt

Poesias
Joan Maria Petit: Felip Gardy
Quina cançon: Danièla Estèbe Hoursiangou
Tramontana: Rotland Garrigas
Dasièr matin: Crestian Rapin
Quò es 'quò Cant.alt: Lilià Dorbel

Pròsas
Temps perduts -seguida: Sèrgi Labatut

Liure cors
Lei miraus trebolats de l'istòria -4: Rotland Pecot

Germanor
Mai no tornaràs a Ítaca, Ulisses. Entre l'aigua i la pedra: Robert Pastor
Paperots: Joan Pere Sunyer

Cronicas
Paulina Kamakine - Parulas de hemnas:
Danièla Estèbe Hoursiangou
Lafon / Joncour -Lectura de dos romans franceses
Joan Pau Creissac
Miquèla Stenta - Eu o l'autra Origina dau Monde: Bruno Peiràs