11 d’abr. 2008

Val més tard que mai?



Finalment, el nostre "diari nacional" nos ha fet cinc cèntims de la inauguració dels nous locals del Centre Cultural Català Casal Jaume 1° que es va celebrar el dissabte 29 de mars. Haurem hagut d'esperar fins el 9 d'abril -conteu que són 8 dies!- per poder tenir en pàgina 8 a la rúbrica "QUARTIERS", fixeu-vos, un articulet (26 ratlletes) i una petita foto. Espai ocupat per la noticia : 103,7 cm2 que crec no deuen arribar als cinc cèntims...



Qui informa del que es fa pel català és, el mateix dia, dimecres 9 d'abril, el setmanari L'HEBDO CATALAN. A la pàgina 8, una ressenya de la Setmana per la llengua amb detalls del programa i una foto del concert... (Espai ocupat: 252cm2). Bo, ell també ho fa en francès -com l'Indep es diu catalan i no pas català tot i que imprès a Girona- i hem de constatar la poca presència de la nostra llengua en les seves columnes. Si a la pàgina 5 han posat un article sobre la Sant Jordi ho han fet amb una falta en el títol: "SAN JORDI" que així passa a ser en castellà! No hi ha cap vergonya a demanar ajut lingüístic!

Torno amb l'Indépendant un momentet. Perquè no indiquen tipogràficament (amb cursiva o entre cometes) les paraules que van escrites en català en els articles o títols i perquè, sí, perquè no en comproven l'ortografia? Així, el dimarts 8 d'abril, vam poder llegir aquest titular a la portada del segon quadern:

"Encore des platanes et une belle cave viticole de cairos sacrifiés"...

Què seran aquests "cairos"? (que tot francès pronunciarà [kérosse])... perquè no haver posat, entre cometes, cairons?
P.S.: la remarca també val per l'HEBDO.