28 de gen. 2009

INSTANTS POÈTICS V-10

Miquel de Palol i Felip
(1885-1965)


POEMES DE TARDA

Primer, precisem que Miquel de Palol i Felip era l'avi de Miquel de Palol i Muntanyola, poeta i narrador nascut a Barcelona el 1953 al qui dedicaré més endavant uns altres Instants Poètics.
Miquel de Palol i Felip va néixer a Girona. El 1902, amb l'ajuda de companys del Grup de Girona i la col·laboració de Josep Carner, va fundar la revista L'Enderroch* i els Jocs Florals d'aquesta ciutat. Va fundar també el setmanari Catalanitat (1910-1911), d'ideologia republicana i nacionalista.
Com a poeta, Miquel de Palol assumeix el seu deute al simbolisme "decadentista", hereu de Baudelaire i Verlaine. La seva poesia és clarament clàssica (en el recull Poemes de tarda tots els textos són sonets) amb temes inspirats de l'antiguitat, de la natura i de l'amor. L'autor, a més, utilitza un ortografia "no-fabriana" com es pot veure en el sonet que poso al final.
Aquest any 2009 es festejarà, a Girona, el centenari de la publicació del seu llibre Camí de llum dins la Biblioteca del Poble Català el 1909. També es preveu per l'any vinent, la reedició, a cura de l'amic Pep Vila , del seu llibre de memòries: Girona i jo.

 * òrgan gironí de les posicions esquerranes defensades per El Poble Català