12 de març 2021

GERMANOR

 ÒC 136

Acaba d'arribar a la meva bústia el N°136 de ÓC -número de primavera amb una petita antelació-. Aquest 136, per a mi, és un n° particularment interessant perquè la presència del català hi és més important que de costum pel fet que el Convidat és el català Carles Camps Mundó.
A la rúbrica Germanor, acollim aquest cop «EL QUADERN D'ALMUDENA» de Josep Carles Laínez poeta valencià, però que escriu en diverses llengües de la península com ho explica en la seva nota prèvia. En la dita nota també explica la gènesi, en certa manera, d'aquests 21 poemes en prosa, escriu: 
«Quadern d'Almudena» té com a origen una llarga performance amb l'artista plàstica Almudena Millán basada en l'obra "Mr. Gwyn" d'Alessandro Baricco. S'emmarcà en el projecte Retrats escrits, impulsat per l'artista i professor universitari Pepe Romero, i en el qual també la filòsofa Rosa Maria Rodríguez Magda.
A demés, com m'ho va fer remarcar l'autor, aquesta publicació d'una obra seva a ÒC intervé 25 anys després d'una seva primera col·laboració a la nostra revista.

SUMARI del N° 136

Convidat
Carles Camps Mundó : El poema
10 poemes traduïts a l'occità (per respondre un desig del mateix autor, la qual cosa vull recalcar) per Joan Ives Casanova

Omenatge
Joan Maria Petit: Joan Frederic Brun
Renat Duran, la proximitat del monde: Sergi Labatut
Lolocal global : Peire Venzac

Poesias
Gauba, Autan : Danièla Estèbe Hoursiangou
Amont-naut : Silvèta Martí
Ai bocas dau monde : Silvan Chabaud

Pròsas
Ieu vivi un conte : Eric Fraj
Temps perduts : Sèrgi Labatut

Liure cors
Dins totis aquelis verds : Domenge Aussenac

Germanor
Quadern d'Almudena: Josep Carles Laínez

Cronicas
Lluís Llach - Escac al destí : Brunò Peiràs
Franc Bardòu - Lo dîvân de ma sobeirana : Joan Fredric Brun
Francic Combes - Cévennes / Cevenas : Joan Frederic Brun