15 d’oct. 2008

INSTANTS POÈTICS V-3


HOMENATGE A FRANCESC CATALÀ
Diumenge passat, va fer vint anys que ens va deixar Francesc Català i Duran. Per tal d'homenatjar el nostre gran poeta conflentí, nascut a Jóc el 1929 i que fou metge a Vinçà on va morir el 1988, tornem a emetre l'enregistrament que havia fet el gener de 2007. A començaments de la primera temporada dels Instants Poètics, ja havia llegit una tria de poemes trets del seu primer llibre CAMINS (Col·lecció Tramuntana 1976)

Aquesta quinzena, doncs, es tracta del recull Rellotges de sol que forma part del seu segon llibre de poesia DE SOL I D'OMBRA publicat el 1981. Rellotges de sol, dedicat a Gineta i Pere Verdaguer, consta de 84 quartetes. 

De les hores sóc el niu;
a mi vénen, de mi van;
ocells de vol fugitiu,
les guardi fora un instant.
Amb ma fletxa mati el temps;
amb el temps mati la gent;
tu que em mires, vés corrent,
que el temps, ell, no para gens.

L'aigua que, ara, passa pel pont,
sota el pont mai més l'oirem;
l'hora que, ara, brilla al meu front,
no la hi veuràs mai més present.

Recordem que Francesc Català va ser un dels promotors del Grup Rossellonès d'Estudis Catalans (G.R.E.C.) el qual va presidir el 1968. A demés, tots sabem que Òmnium Cultural de Catalunya Nord ha donat el nom de Francesc Català al premi de poesia que lliure cada any. L'obra completa de F. Català es va publicar a Columna el 1989 amb un pròleg de Jordi Pere Cerdà.