28 de des. 2008

INSTANTS POÈTICS V-9

Manuel Milà i Fontanals
(vilafranca del Penedès 1818-1884)

ROMANCER CATALÀ

Amb Milà i Fontanals ens situem en el moment on s'acaba el període anomenat -mal anomenat- Decadència i on, a Catalunya, comença la Renaixença. Renaixença que no hem de confondre amb el Renaixement (en francès: la Renaissance). La Renaixença va ser aquest moviment portat per la burgesia del Principat i que va permetre la reapropiació de la cultura catalana i molt més, la recuperació i redignificació de la seva imprescindible eina: la llengua catalana.
Milà i Fontanals, a més de participar en la restauració dels Jocs Florals i en la reforma ortogràfica, va dedicar bona part de la seva activitat a la poesia popular catalana. Així va publicar el 1882, en castellà, Romancerillo catalán, on va aparèixer per primera vegada impresa la Canço del Comte l'Arnau. És en aquest Romancer (tercera edició a cura de Joan Antoni Paloma a Edicions 62) que he triat els romanços que us llegiré a aquesta quinzena.
El romanç és a mig camí entre la poesia i la cançó -i vet aquí perquè m'agrada tant a mi- i segur que ja - sense parlar del Noi de la Mare- en coneixeu molts i molts. Espero que us agradin. Us poso el de la Maria Enrica que, personalment, em sona com un blues (molt "picolable", no, Carles Serrat?).