15 de juny 2009

INSTANTS POÈTICS V-19

Pere Talrich

Redifusió de la primera lectura enregistrada pel juny de 2006 durant la segona temporada dels INSTANTS POÈTICS.

Per cloure la cinquena temporada dels INSTANTS POÈTICS fem un salt molt ample respecte del precedent autor: En Joan Maragall... i aquest salt ens torna a les nostres terres. Copio el text de la contraportada del llibre editat per: Les Publications de l'Olivier, en la seva ja extensa col·lecció bilingüe: CLÀSSICS ROSSELLONESOS dirigida per Pere Verdaguer i André Vinas.

Pere Talrich (Serrallonga, 1810 - París, 1888), quedà orfe molt jove i anà a viure a París a l'edat de 21 anys, on treballà sobre tot a l'important diari Le Siècle. Participà de lluny a la Renaixença Rossellonesa. Autor d'un excel·lent poemari en llengua catalana, Records del Rosselló, saludat unànimement com obra mestra, per exemple per Josep Sebastià Pons i per Jacint Verdaguer, i d'un drama romàntic en llengua francesa, Vasconcellos que mostra una reflexió històrica sobre Catalunya a través de la trajectòria de Portugal
.
Recalquem que l'antologia va precedida d'un presentació de la que s'havia fet càrrec el malaguanyat Georges Dunyach, aliàs Jordi, el famós dibuixant, pare d'en Rellamp i d'en Galdric.